GentleMax Pro revoluționează lupta împotriva leziunilor pigmentare, asigurând cele mai bune rezultate pentru o piele frumoasă, cu o culoare uniformă. Clinica Dermavision se numără printre puținele clinici din România care dețin acest aparat, utilizat și recomandat de medicii dermatologi din întreaga lume.
Reprezintă o platformă complexă, care integrează puterea laserelor Alexandrite (cu lungimea de undă de 755 nanometri) și Nd:YAG (cu lungimea de undă de 1064 nanometri). Pentru tratarea petelor pigmentare de pe față sau corp este utilizat laserul Alexandrite, care acționează în dermul profund, dovedindu-se un procedeu sigur și eficient împotriva acestei afecțiuni dermatologice.
Energia laser este livrată la un interval de 3 ms, fiind în acord cu timpul de relaxare termal al melanocitelor (TRT). Încălzirea melanocitelor în cazul leziunilor pigmentare cauzează leziuni termice având ca rezultat îndepărtarea acestora. Procedura de îndepărtare a pigmentării cu ajutorul laserului constă în radiația generată de fasciculul laser și absorbită de celulele în care melanina se află concentrată, fără a afecta celulele sănătoase, care au culoarea normală a pielii.
După efectul laserului asupra pielii, pe suprafața tratată se formează celule tinere care sintetizează și acumulează cantitatea necesară de pigment, iar culoarea porțiunii prelucrate se schimbă într-o culoare mai deschisă.
În timpul procedurii este utilizat sistemul patentat Dynamic Cooling Device(DCD) care pregătește pielea pentru tratament pulverizând o peliculă fină de criogen pe stratul superior al pielii cu câteva milisecunde înainte de pulsul cu laser, ceea ce face procedura foarte confortabilă pentru pacienți.
Imediat după tratament, poate să apară o ușoară senzație de arsură (asemănătoare celei postsolare), posibil însoțită de un ușor edem al zonei. Fenomenele dispar în 24 de ore, iar pentru reducerea disconfortului se pot aplica pachete cu gheață pe zona tratată.
După tratamentul cu laser, leziunile pigmentare pot să aibă un aspect ușor denivelat și pot fi mai închise la culoare
Leziunea pigmentară se va închide la culoare treptat în următoarele 24-48 de ore (maro închis sau chiar negru), va progresa și se pot forma mici cruste care vor cădea în următoarele 10-21 de zile, când leziunea se va depigmenta.
- sarcina si alaptarea;
- expunerea recenta la solar/soare (este nevoie de o perioada de 3-4 saptamani fara expunere);
- medicamente fotosensibilizante (Roaccutane, Tetraciclina, Doxiciclina), anticoagulante;
- terapii pentru cancer - dupa minimum 6 luni de la terminarea tratamentului;
- terapii locale cu substante exfoliante, fotosensibilizante (derivati de vitamina A, AHA/BHA- se intrerup cu 3-5 zileinainte de tratament);
- boli fotosensibilizante (ex. lupus eritematos);
- epilepsie;
- leziuni la nivelul pielii care urmeaza sa fie tratate - vitiligo, psoriazis;
- cicatrizarea cheloida;
- implant electric activ in orice zona a corpului, cum ar fi pacemaker;
- infectie activa in zona tratata;
- implant permanent in zona tratata;
- acnee inflamatorie cu leziuni papulopustuloase;
- infectii virale, bacteriene in zona tratata (ex. herpes simplex cutanat – se administreaza profilaxie antivirala).
Cele mai frecvente reactii adverse sunt de regula temporare si dispar in cateva zile pana la 1-2 saptamani dupa tratament. Este important sa respectati regulile de ingrijire post-tratament pentru o vindecare optima.
*durere: puteti experimenta durere sub forma de arsura/usturime dupa tratament. Daca simtiti un discomfort important, puteti aplica gheata local si sa luati tablete analgezice/antiinflamatoare.
*edem: tratamentul poate cauza edematierea tesutului, ce va trece in cateva zile, cel mult 1-2 saptamani de la interventie.
*hematom, echimoza, purpura: pot exista aceste efecte temporare posttratament, care dispar odata cu vindecarea tesutului.
*infectii: in foarte rare cazuri pot aparea infectii in zona tratata din cauza unei ingrijiri defectuoase a tesutului lezat. In cazul in care experimentati roseata, febra, durere si edem contactati medicul curant pentru evaluare imediata si tratament.
*roseata, sensibilitate – apar imediat dupa sedinta, persista pana la cateva zile, apoi se retrag.
*vezicule, bule si cruste – prin spargerea veziculelor se pot forma cruste care pot persista pana la 2-3 saptamani; este recomandat sa le lasati sa se detaseze singure pentru a impiedica formarea de cicatrici.
*arsuri – orice tratament laser presupune o arsura, dar este o arsura controlata. Daca vi se pare ca pielea dvs a reactionat diferit si gradul arsurii este unul mai intens, contactati medicul urgent pentru evaluarea gradului de arsura si tratament de specialitate.
*hiperpigmentarea/hipopigmentarea pielii, adica pete maronii sau albe, cauzate de productia de melanina sau epuizarea acesteia (hiperpigmentarea - colorarea mai intensa a pielii, hipopigmentarea - decolorarea pielii).
Acestea sunt de obicei temporare si in timp pigmentul revine la normal, dar sunt si situatii foarte rare in care sunt permanente. Se recomanda evitarea expunerii la soare/solar si aplicarea unei creme cu SPF 50+ cu reaplicare la 2 ore in primele saptamani dupa tratament pentru evitarea aparitiei modificarilor de pigmentare ale pielii.
Va rugam sa respectați cu strictețe recomandările medicului pentru o vindecare optima. Se aplica o crema cicatrizanta, hidratanta pentru calmarea zonei tratate pentru câteva zile; uneori vi se poate recomanda o crema pe baza de cortizon pentru a combate inflamația ex Elocom, Fucicort.
Imediat după procedură, leziunea pigmentară tratată devine mai închisă la culoare, cu eritem perilezional, putând asocia la câteva zile o crustă pe care va trebui să nu o indepartati mecanic.
Sunt interzise dusurile fierbinți, sauna, băile cu aburi timp de 2-3 săptămâni după tratament. Este interzisă expunerea la soare/solar 4-6 săptămâni după tratament.
Rezultatele pot fi observate chiar după prima ședință, iar în cazul leziunilor cu un conținut mai mare de pigment se produce o decolorare treptată, pe parcursul mai multor ședințe.