Există mai multe boli ale sistemului endocrin, care rezultă din disfunctionalități ale acestui sistem complex. Iată câteva dintre cele mai întâlnite afecțiuni și simptomele lor.
Tulburări tiroidieneHormonii tiroidieni produși de glanda tiroidă, influențează aproape toate organele corpului. Problemele cu glanda tiroidă includ hipertiroidism (cantitate prea mare de hormoni tiroidieni), hipotiroidism (cantitate prea mică de hormoni tiroidieni), noduli tiroidieni, cancer tiroidian.
Hipertiroidismul - simptomeSunt foarte frecvenți. Cu toate acestea majoritatea sunt complet asimptomatici și de obicei nu afectează funcția glandei tiroide. Ecografia a devenit cea mai folosită modalitate de explorare morfologică, utilitatea ei fiind atât de mare încât este considerată parte integrantă a examinării glandei tiroide. Ecografia tiroidiana consta in masurarea dimensiunilor tiroidei si ale nodulilor prezenti, evaluarea vascularizatiei tiroidei prin tehnica Doppler, evaluarea raporturilor cu organele din zona gatului, diagnosticul si monitorizarea afectiunilor glandei tiroide si glandelor paratiroide, eventuale complicatii locale. Scintigrafia și elastografia sunt și ele utilizate pentru investigarea nodulilor tiroidieni. Puncția citologie tiroidiană se indica in caz de noduli suspecti, o puncție tiroidiană reușită prevenind intervențiile chirurgicale inutile sau poate oferi informații importante despre tipul operației care trebuie efectuat.
Sindromul ovarelor polichistice (SOP)Sindromul ovarelor polichistice este o boală comună a sistemului endocrin, care afectează între 7% și 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă intre 15 și 45 de ani. Acest sindrom este o afecțiune asociată cu simptome ale menstruației neregulate, excesul de hormoni de sex masculin, precum și acnee și dificultatea de a rămâne însărcinată. Ele au un risc mărit de complicații metabolice cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială.
Sindromul ovarelor polichiste (SOP) - simptome:Aceasta apare atât la femei, cât și la bărbați, deși șansa ca femeile să dezvolte această boală este de patru ori mai mare. Este o afecțiune în care oasele devin fragile și mai predispuse la rupere. Acest lucru poate fi rezultatul mai multor factori, inclusiv o scădere a hormonilor estrogeni (în timpul menopauzei la femei) sau o scădere a nivelului de testosteron la bărbați (odată cu înaintarea în vârstă). Deoarece osteoporoza de multe ori nu are simptome evidente, este adesea lăsata nediagnosticată până când persoana afectată suferă o fractură sau ruperea unui os în timpul unui traumatism minor sau când apar dureri importante osoase într-un stadiu avansat al bolii.
Osteoporoza - simptome:Obezitatea este o afectiune cronica a carei prevalenta este in crestere si care determina aparitia riscului pentru diabet zaharat, hipertensiune arteriala, a bolilor de inima, a afectiunilor veziculei biliare ca si a unor forme de cancer. Obezitatea poate determina probleme sociale, economice si psihologice ca rezultat al prejudecatilor si scaderii autorespectului.
Obezitatea definita ca o crestere a tesutului adipos total al organismului este frecvent cunoscuta sub denumirea de exces ponderal. Dispunerea grasimii are insa o influenta mare asupra riscului de imbolnavire. Tesutul adipos al organismului si distributia acestuia sunt determinate de sex, varsta, grad de activitate fizica. Atat la barbati cat si la femei tesutul adipos creste cu varsta. La toate varstele, dupa pubertate, femeile au un procent mai mare al tesutului adipos decat barbatii.
Este important de investigat istoricul familial al pacientului, de inventariat preferintele alimentare ale acestuia si de estimat nivelul activitatii fizice. Trebuie excluse de asemenea depresia ca si tulburarile alimentare (bulimie, anorexie).
Tratamentul obezitatii incepe cu modificarea stilului de viata a pacientului (dieta, activitate fizica, modificari comportamentale). Pentru rezultate bune si de durata, in scaderea ponderala este importanta motivarea pacientului. Acesta trebuie sa aiba asteptari realiste: orice pacient care intra intr-un program de scadere ponderala trebuie sa aiba obiective care pot fi atinse, masurabile, specifice, realiste si convenabile.