Odată cu trecerea timpului și sub influența altor factori (sarcina, alăptarea, scăderea bruscă în greutate), sânii îşi pierd elasticitatea şi forma. Operația de mastopexie redă fermitatea sânilor și un aspect întinerit prin ridicarea țesutului mamar și repoziționarea mamelonului și a areolei. Dacă sânii au pierdut și din volum, liftingul mamar poate fi combinat cu implanturile siliconice.
Deși există mai multe tehnici în realizarea unei mastopexii, intervenția începe, de regulă, cu o incizie pe pliul dintre sân şi peretele toracic, urmată de încă una în jurul areolei, pentru a defini poziţia ulterioară a mamelonului. Incizia se extinde din centrul mamelonului înspre pliul sânului. Următorul pas impune înlăturarea pielii în exces, ridicarea ţesutului sânului și coborârea și suturarea pielii de deasupra mamelonului.
După operație, pacienta va primi o bustieră pe care o va purta timp de şase-opt săptămâni, după care o va substitui cu un sutien obișnuit. La început, sânii se vor mări în volum şi pot apărea echimoze. Edemul se va reduce treptat, iar zona amorţită îşi va recăpăta capacitatea senzorială. Pacienta va fi instruită cu privire la îngrijirea locală şi medicamentele care se pot administra. Recuperarea este diferită de la caz la caz, dar pacientele sunt sfătuite să își rezerve cel puțin o săptămână până la întoarcerea la muncă, dacă meseria nu este solicitantă din punct de vedere fizic.