15 Jun. 2017

Dermatologie pentru copii: cele mai intalnite boli ale pielii

Iritatii ale pielii? Umflaturi? Oare e boala sau alergie? Orice mamica se sperie de fiecare data cand pielea copilului sufera de cate o iritatie, nestiind cum sa reactioneze. Atunci cand observati schimbari ale pielii la micutul vostru este necesar sa contactati un medic dermatolog, care sa va ofere tratamente optime si sa evite eventualele situatii neplacute. V-am pregatit o lista cu cele mai comune afectiuni ale pielii intalnite la copii, pentru a fi informat si a putea depista daca micutul vostru se confrunta cu o astfel de problema.

Dermatofitoza

Este o afectiune determinata de ciuperci numite dermatofiti, ce traiesc in celulele moarte din piele, unghii sau par. Initial, se constata o pata rosie si solzoasa, ce devine apoi precum un inel si ofera senzatie de mancarime. Dermatofiza se transmite prin contactul pielii cu un om sau chiar animal. Se poate obtine prin folosirea acelorasi prosoape sau jucarii si se trateaza cu o crema antifungica.

Impetigo

De data aceasta vorbim despre o infectie a pielii generata de o bacterie si se caracterizeaza prin aparitia de vezicule rosii sau bule, ce se pot sparge, dezvoltand aparitia unei cruste galbene maronii. Apar cu precadere in jurul gurii si a nasului, insa si pe restul corpului, transmitandu-se prin contact de piele.

Eritem infectios

Este o boala ce se declanseaza cu simptome de gripa, urmata de inrosirea pielii. Se raspandeste prin tuse si stranut, vindecandu-se prin odihna, lichide si analgezice. Este o boala usoara, ce se vindeca in cateva saptamani. Cu toate acestea, sfatul medicului este esential.

Varicela

Se manifesta prin aparitia pe corp a unor puncte rosii, ce ofera o senzatie puternica de mancarime. Acestea se se transforma ulterior in bule ce se sparg, determinand aparitia unei cruste. Varicela este contagioasa, raspandindu-se extrem de rapid.

Mana-picior-gura

Boala debuteaza cu febra, caracterizandu-se prin aparitia unor vezicule rosii si dureroase in gura si iritatii la nivelul picioarelor si a mainilor. Boala se transmite prin tuse si stranut.

Negii

Sunt rezultatul infectiei cu virusul Papiloma, facandu-si aparitia cu precadere pe degete si pe maini. Se raspandesc extrem de usor atat prin contact direct, cat si prin contactul cu diverse obiecte atinse de purtatori ai virusului. Se trateaza de cele mai multe ori prin aplicatii de azot lichid (crioterapie).

Eczeme

Nu se cunoaste o cauza exact a aparitiei eczemelor, insa copiii care prezinta astfel de afectiuni par a avea un sistem imunitar slab. Acestia sunt predispusi la alergii sau astm. Una dintre cele mai intalnite forme este dermatita atopica. O data cu trecerea timpului, eczemele pot disparea total sau pot reaparea, insa in forme mai usoare.

O forma particulara o reprezinta dermatita de contact, o inflamatie a tegumentului cauzata de o substanta iritanta. Apare la un interval de 48 de ore de la contactul substantei cu pielea, iar formele difera de la o persoana la alta. O manifestatie usoara presupune aparitia unor mici umflaturi rosii, in timp ce o forma agravata se caracterizeaza prin umflarea zonei si aparitia de bule si roseata.

Scarlatina

Apare din pricina unui streptococ, generand iritatii ale gatului, febra, dureri abdominale, dureri de cap. La un interval de 1-2 zile apare o iritatie pe corp, ce dispare dupa 1-2 saptamani. Scarlatina se trateaza cu antibiotice, necesitand spitalizare in anumite cazuri.

In situatia in care copilul dumneavoastra se confrunta cu una dintre afectiunile anterior prezentate, nu ezitati sa apelati la ajutorul unui medic pediatru sau medic dermatolog. Acesta va evalua corect situatia, stabilind conduita terapeutica optima.