Acneea este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice, care nu pune viata pacientului in pericol, insa poate fi extrem de suparatoare si poate afecta pe termen lung infatisarea unei persoane, declansand adeseori tulburari emotionale serioase. Tratamentul este unul complex si se individualizeaza in functie de forma clinica, extinderea, vechimea, tratamentele anterioare sau varsta pacientului.
Sunt afectiuni cutanate foarte frecvente, caracterizate prin pusee eruptive inflamatorii superficiale cu eritem (roseata), edem, mici ridicaturi tegumentare (papule), vezicule, mici ulceratii, scuame si cruste. Afectiunea are tendinta de extindere, recidivare si cronicizare. Indiferent de cauza lor, eczemele sunt agravate sau intretinute de sapunuri, detergenti si alte substante chimice aplicate pe tegument, de tulburari digestive cronice, dezechilibre endocrine si neuropsihice etc.
RozaceeaEste o afectiune cronica caracterizata prin episoade inflamatorii si aparitia de placarde eritematoase, papulopustuloase si telangiectazice la nivelul fetei. Boala nu are o cauza clara. Se considera ca intervine o predispozitie genetica, asocierea cu afectiuni digestive, mai ales gastrice (dupa unii asociere cu infectia cu Helicobacter pylori), infectie cutanata foliculara cu Demodex folliculorum, tulburari circulatorii la nivelul fetei.
UrticariaEste o afectiune alergica ce se caracterizeza prin zone umflate, inrosite si pruriginoase (mancarimi). Urticaria poate afecta pielea din orice regiune a corpului, inclusive scalpul, buzele, palmele si talpile. Vindecarea se poate face prin ingrijirea adecvata a leziunilor, monitorizarea de catre un medic specialist a starii generale si a evolutiei sub medicatiei.
PsoriazisEste o afectiune cutanata cronica, inflamatorie caracterizata prin leziuni eritematoase, acoperite de scuame albe sidefii, avand la baza proliferarea crescuta a epidermului. Leziunile se localizeaza cel mai frecvent pe suprafetele extensorii, coate, genunchi, regiunea lombosacrata si la nivelul scalpului.
Factori favorizanti: infectii (microbiene, virale), medicamente (betablocante, saruri de litiu, inhibitori ACE, antiinflamatorii, antimalarice, interferoni, interleukine), factori fizici (traumatisme, tatuaje, vaccin), stresul, sarcina sau nasterea, alcoolul, fumatul.
In cazul in care va confruntati cu una dintre aceste probleme dermatologice, va recomandam sa va programati de urgenta la un consult realizat de un medic specialist. Pentru a primi tratamentul de care aveti nevoie, in functie de afectiuni si de intensitatea acestora, este extrem de important sa sa va prezentati la un centru dermatologic care sa corespunda asteptarilor dumneavoastra.