Multi dintre noi au asteptat cu nerabdare vara si zilele calduroase in care sa ne relaxăm pe plaja. Razele soarelui ne fac nu doar sa ne simţim bine, ci chiar si sa fim mai atragatori, pentru multe persoane pielea bronzată reprezentand un semn al frumusetii si sanatatii. Din pacate, insa, tocmai mult asteptata expunere la soare este cauza cea mai mediatizata si cunoscuta a cancerului de piele, precum si cel mai puternic factor cauzator al acestei malignitati, atentioneaza medicii dermatologi.
Exista trei tipuri principale de cancer de piele: carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular şi melanomul. Primele doua tipuri sunt mai putin grave, sunt cunoscute ca si forme de cancer non-melanom si reprezinta pana la 95% din toate cazurile de cancer de piele. Melanomul, format din celule ale pielii numite melanocite, este forma cea mai grava de cancer de piele si provoaca 75% din totalul deceselor provocate de cancerul de piele. Melanomul se poate dezvolta pe alunite, dar si pe pielea normala (melanomul de novo); exista si melanoame ale organelor genitale, anale, orale, unghiei, pielii talpilor etc. In cazul in care nu este tratat în timp util, melanomul se poate raspandi rapid in ganglionii limfatici precum si in alte organe precum creier, plamani, ficat, oase. Daca este diagnosticat in stadiu incipient, o simpla excizie duce la vindecare.
Expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete, cu efect cumulativ in timp, reprezinta un factor important in declansarea cancerului de piele. Persoanele care se expun la soare pe durate lungi de timp si in orele nefavorabile sunt cele mai predispuse, dar si cele care folosesc dispozitive de bronzare artificiala. Un risc crescut de cancer de piele îl au persoanele cu piele deschisa la culoare, par blond si ochi albastri sau verzi, care se ard usor la soare si se bronzeaza cu dificultate. Persoanele cu multe alunițe si cele care au rude de sange care au suferit de cancer de piele au un risc crescut de a dezvolta cancer de piele. Este de retinut ca expunerea in exces la soare dauneaza pielii in multe feluri, incepand de la imbatranire prematura a pielii, aparitia ridurilor, patarea tenului si pana la cancerul de piele.
Cum ne protejam de efectele nocive ale soarelui?Iata cateva sfaturi pentru protectie, care ar trebui sa faca parte din ingrijirea zilnica pe perioada verii:
Cu totii stim ca este mai bine sa prevenim, decat sa tratam! Cunoasterea tipului de piele este importanta pentru a sti ce masuri de protectie trebuie luate. De aceea va asteptam la controale periodice de evaluare a alunitelor, precum si pentru recomandari personalizate in ceea ce priveste expunerea la soare si tipul de creme fotoprotectoare pe care trebuie sa le utilizati.